Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – szczególnie te ciężkie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale te hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy i nowe elementy odżywcze. Jakie z nich kosztować i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, dostarczając do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Te W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze wyższej otwartości na różne smaki, a dodatkowo rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest zazwyczaj małe. Statystyczny Polak kosztuje ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy dużo. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich zaletę odżywczą i prozdrowotną. Jakie składniki można zlokalizować w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Zjawisko tych związków na system żywy stanowi nie do przecenienia: rozpocząwszy od pozytywnego pomysłu na działanie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we naturze. Coraz częściej instaluje się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i choćby z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze udział w ciągach regeneracyjnych),
selen (jest służenie antyoksydacyjne i pomaga komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Dodatkowo w mięsie ryb obecne są witaminy: A, E i C. Tworzy ono też wartościowe źródło witaminy D, jaka jest wyjątkowo ważna w życiu homeostazy organizmu, myśli o jego siła i liczy układ z dobrą pracą układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb dzieli się wysoką zawartością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i przez niego niewytwarzanych. Cechują się wysoką strawnością zaś są brane w prawie 90%. Bierze więc miły wpływ na pełen stan odżywienia organizmu – i przy tym oznacza budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach